Daha fazla görüntüle

FIO Coin Nedir? Ayrıntılı FIO Protocol Token Rehberi

7 mins

FIO coin sahibi olarak bilinen FIO Protocol, blockchain işlemleriyle ilgili kullanılabilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır. Kripto paranın kitleler tarafından benimsenmesinin önündeki en büyük engellerden biri insanlar tarafından okunabilecek bir adresinin olmamasıdır. FIO, insanların kolayca anlayabileceği merkeziyetsiz blockchain adresleri sağlayarak bunu çözmektedir.

FIO Protocol nasıl çalışır ve FIO coin bu durumda nasıl bir rol oynar? Yüksek hedefleri olan bu protokol hakkındaki tüm ayrıntılara erişmek için yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.

FIO Coin Nedir?

FIO coin, FIO protokolünü kullanmak ve FIO Chain ücretlerini ödemek için gereklidir. Kendi coin’i olan FIO coin, bahsedilen blockchain’in ekonomik gücü olarak hareket eder.

FIO zinciri, Foundation of Interwallet Operability’nin (FIO) üzerinde çalıştığı Delegated Proof-of-Stake fikir birliği mekanizmasıdır.

FIO zincirinin bir özelliği de dolaylı ödemelerin kabul edilmesi olduğu için FIO token’ı dolaylı olarak elde edilebilir. Ücret ödemesi olarak daha popüler kripto paralar kabul edilir ve aracı kripto paralar olarak geçerler.

FIO Nedir?

FIO, 20’den fazla blockchain geliştiricisinden oluşan bir topluluğun 2 Nisan 2020’de başlattığı açık kaynaklı bir projedir. FIO Protokol projesinin kendisi 1.5 yıl önce başlamıştır.

FIO, Foundation of Interwallet Operability’nin kısaltmasıdır. FIO Protokolünü uyarlama ve geliştirme misyonunda sektör tarafından yönlendirilen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

FIO blockchain’i tüm blockchain ekosistemi için güvenli ve kolay işlemler sağlar. Amacı ise blockchain’lerin ödeme işlemcilerini, borsaları, cüzdanları ve dijital varlıkları işleyen diğer uygulamaları birbirine bağlaması için kullanılabilir bir katman olmaktır.

FIO Protokolünün üç temel özelliği vardır:

  • Cüzdan isimleri: Protokol, uzun karakter dizilerinin yerini alan ve kolayca okunabilen blockchain cüzdan adları sunar. Bu özellik FIO adresi olarak da bilinir.
  • Ödeme talep etmek (Request payment): Sadece bir ödeme almak için değil aynı zamanda bir blockchain ödemesi talep etme seçeneği
  • Veri transferi: Kripto para işleminin yanı sıra fatura veya not gibi bir işleme veri ekleme yeteneği

FIO Protokolü ayrıca blockchain cüzdan uygulamalarının ve kripto para borsalarının entegrasyonunu da destekler. Edge ve Trustee Wallet ile WhiteBIT ve Changelly borsaları da dahil olmak üzere birçok seçenek zaten hizmeti entegre etmiştir. Binance gibi tüm büyük kripto para borsaları trading için FIO token’ını listelemiştir. FIO ekosisteminin tamamına da bu adresten ulaşabilirsiniz.

Projenin nihai kapsamı yanlış blockchain adresine para gönderme gibi riskli işlemleri azaltarak blockchain ekosistemi ile etkileşime girerken üstün bir kullanıcı deneyimi sunmaktır.

FIO Topluluğunun Yararları

  • Merkeziyetsiz blockchain: FIO Chain, çalışmak için merkezi bir üçüncü taraf gerektirmeyen halka açık bir blockchain’dir.
  • Etkileşimi kolay ve kullanışlı kullanıcı arayüzü: Kripto para sahipleri fon almak için “ali@trustwallet” gibi anlaşılır blockchain adreslerini kullanabilir.
  • Gizlilik: Tüm hassas bilgiler blockchain’de şifrelenir.
  • Güvenlik: Tüm FIO Chain işlemleri yalnızca kullanıcı tarafından bilinen bir FIO özel anahtarına ihtiyaç duyar.
  • Inter-operability (Birlikte çalışabilirlik): FIO Protokolü cüzdan entegrasyonundan sonra herhangi bir blockchain ve kripto para ile çalışabilir.
  • Perakende ve e-ticarete hazırlık: FIO Protokolü, ödeme talebi ve özel meta veri özellikleri sunar.

FIO Protokolü Nasıl Çalışır?

FIO Protokolü, Delegated Proof-of-Stake (DPoS) mekanizması aracılığıyla ağdaki fikir birliğini sağlar.

FIO coin sahibi kullanıcılar, blok üreticilerini (BP’ler) seçmek için oy kullanabilir ve herkes BP olmak için aday olarak kayıt yaptırabilir. BP için oylama her 126 blokta bir yapılır ve toplamda 42 BP seçilir. Bunlardan 21 BP aktif olurken 21’i de beklemeye alınır.

21 aktif blok üreticisi işlemlerin doğrulanmasına yardımcı oldukları her blok için toplanan ücretlerin %40’ını kendi aralarında eşit olarak paylaştıracak şekilde ödül alır. Protokol, geri kalanını aldıkları oy sayısına göre 42 BP’nin tümüne dağıtır.

Her 0.5 saniyede bir blok üretilir. Aktif BP’lerin her biri, bir dönem boyunca altı blok üretir. Bir BP, en az 15 BP’nin çoğuna ulaştığında akıllı kontratları ve sistem ayarlarını değiştirebilir.

FIO Chain etkileşimleri, bir FIO Adresi türü olan ek bir TPID (Technology Provider ID) ile etiketlenebilir. TPID ise Teknoloji Sağlayıcı Kimliği olarak çevrilebilir. Bu gerçekleştiği zaman bahsedilen TPID adresi işlem ücretlerinin bir kısmını alır. Bu özellik, blockchain ekosisteminde FIO Protokolünün benimsenmesini artırmak içindir.

FIO Protokolü Kullanım Alanları ve Uygulamaları

FIO Protokolü , kripto para gönderip alma seçeneklerine daha iyi bir alternatif olmaya çalışmaktadır. FIO token’ı ise on-chain yönetişim durumu ve işlemlerden doğan gaz ücretleri için kullanılır.

Protokolü oluşturan topluluk FIO’yu günlük hayatımızda kullandığımız internete benzetir. Yani “HTTP internet için neyse FIO da kripto paralar için o’dur.”

FIO Adresleri

fio coin

Blockchain adresi dijital varlıklar için bir banka hesabı gibidir. Bir blockchain adresi olmadan birinin kripto para, token ya da başka varlıkları gönderip almasının imkanı yoktur. Blockchain adresleriyle ilgili sorun, ezberlemenin kolay olmaması ve genellikle yeni blockchain kullanıcıları için korkutucu görünmesidir.

Blockchain adreslerinin bir dezavantajı, para göndermek için yanlış adresi kullandığınız an kayıpla sonuçlanacak olmasıdır. Bir Cardano adresine Bitcoin göndermek yanlış adres kullanımına örnek olabilir. Yani blockchain adresleri geri döndürülemez olduğundan para kaybına neden olur.

Ancak FIO topluluğu cüzdanlar ve kripto para borsaları gibi noktalara odaklanan bir yardımcı program katmanı icat etmiştir. Bu, para gönderirken yaşanabilecek insan hatası risklerini ortadan kaldırır. FIO adresleri blockchain genel adresleri için bir tanımlayıcı görevi görür.

“john@ethereum” gibi bir tanıtıcıya kayıt olmak kolaydır. Ayrıca herhangi bir coin ya da token ile çalışır.

Kullanıcılar FIO’nun etkin olduğu bir cüzdanda veya borsada bir FIO adresi kayıt edebilir . The Foundation of Interwallet Operability, yeni kullanıcıların FIO protokolünü ilk yıllarında ücretsiz kullanmalarına olanak tanımak için FIO adreslerine ön ödeme yapmaktadır. Ancak bu teklif sınırlı sayıda bulunur. FIO Protokolü ile gerçekleştirilen tüm etkileşimler FIO özel anahtarları tarafından kontrol edilir.

FIO adreslerinin yıllık ücreti vardır. 100 ücretsiz işlem limitine de sahiptir. Yıllık ücreti FIO coin ile ödeyebilirsiniz. Ücretsiz işlem kotasını aştıktan sonra kullanıcının iki seçeneği vardır. Yıllık aboneliği başka bir FIO coin ile yenileyebilir veya sonraki her işlem için bireysel bir ücret ödeyebilirler.

Yenileme ücretinin sona erme tarihine kadar ödenmemesi durumunda FIO adresi devre dışı bırakılır . 90 gün sonra ise herhangi bir kullanıcı bu FIO adresini yeniden kayıt edebilir.

FIO Talepleri (Requests)

Geleneksel olarak blockchain teknolojisi kullanıcıların yalnızca para göndermesine izin verir. Ancak FIO Protokolü kullanıcıların kripto para türünün ve miktarının belirlenebileceği şifreli uygulama içi fon istekleri oluşturmasına olanak tanıyan yerleşik bir işleve sahiptir.

Bu işlevsellik, blockchain kullanıcıları arasındaki gerilimi ortadan kaldırır ve alacaklının bir FIO adresi kullanarak işlem başlatmasına olanak tanır. Tüm hassas metadata zincir üzerinde depolanır ve Diffie-Hellman anahtar değişimi kullanılarak şifrelenir.

Cüzdan, FIO Zinciri ile iletişim kurar. İlgili bir FIO talebi varsa ödeme yapanın cüzdanındaki talebin şifresini çözer. Ödeyen kişi, istekleri onaylama veya reddetme seçeneğine sahiptir.

FIO Verileri (Data)

fio coin

FIO Verileri, kullanıcıların her bir işlemin ayrıntılarını hatırlamasını kolaylaştırır. Bu özellik, kullanıcıların fatura veya basit bir not gibi bir kripto para işlemine metadata eklemesine olanak tanır.

FIO Verileri özelliği, e-Ticaret blockchain işlemleri için yararlı bir bileşen olabilir. Gelecekte hatırlanabilmesi için faturaların, iletişim bilgilerinin ve tarihlerin zincir üzerinde depolanmasına olanak tanır. FIO verileri ayrıca işlem kimlikleri, zincir dışı hash verileri veya geri ödeme adresleri gibi metadata’ları da içerebilir.

FIO Yol Haritası ve Gelişimsel Geçmişi

FIO Protokolü projesi, the Foundation for Interwallet Operability’nin lansmanı sırasında 2018’in 4. çeyreğinde başlatılmıştır. 2019’un sonunda FIO Zinciri testnet’inin lansmanı ile birlikte FIO Adresleri ön satışa sunulmuştur.

2020 yılının ilk çeyreğine kadar FIO Protokolü temel işlevleri serbest bırakmıştır. Token yakımı ise 2020’de tamamlanmıştır. 2021’de FIO Improvement Proposal’ları (FIP’ler) için kontrat kodu güncellemelerinin yanı sıra FIO adreslerini yeni bir sahibe transfer etme özelliği yayınlanmıştır.

FIO Domain’i ve FIO Adresleri, non-fungible token’lar yani NFT’lerdir. Böylece trade edilebilirler. Şu anda topluluk FIO token’larının stake edilebilmesini sağlamak için çalışmaktadır.

Tamamlanan, devam eden ve gelecekteki FIP’lerin tam listesi ve diğer gelişmelere FIO Topluluk Yol Haritası sayfası üzerinden ulaşılabilir. Tüm güncellemeler resmi FIO Protokolü bloğunda duyurulur. Ayrıca topluluk Twitter , Telegram ve Discord’da da oldukça aktiftir.

FIO Tokenomics’i

FIO token’ının maksimum arzı 1 milyar birimdir. Bunların 38.506.000’i kalıcı olarak kilitlenmiştir. Her bir FIO coin 1 milyar Smallest Units of FIO’ya (SUF) bölünebilir. Maksimum arzın ötesinde enflasyon olmayacağı anlamına da gelir. 2021’in sonu itibariyle 350 milyondan fazla FIO token’ın sirkülasyonda olduğu tahmin edilmektedir.

FIO coin dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

PayFIO Token toplam token arzı yüzdesi
Hisse Senedi Yatırımcıları%16.42
Özel Satış 1%0.04
Özel Satış 2%0.04
Özel Satış 3%1.33
Takım%17.53
Danışmanlar%1.05
Vakıf%22.01
Vakıf Servis Sağlayıcısı%0.32
Gelecekteki Token Satışlarının Rezervi%3.59
Ödüller%12.50
Entegrasyon Teşvikleri%11.39
FIO Adres Hediyeleri%12.50
Blok Üreticileri Teşviği%1.00
Airdrop%0.28

FIO Protokolü, öz sermaye ve özel token satışlarından toplam 6.27 milyon dolar toplayan üç tur finansmana sahiplik yapmıştır.

FIO Coin Geleceği

fio coin
FIO Protocol fiyatı: CoinGecko

Token’ın fiyatı, FIO Protokolünün yararına uğraşan ekosistem tarafından belirlenir. FIO Protokolünün ATH’si 6 Nisan 2021’de 0.560433 ABD doları olarak kayıt edilmiştir. Mevcut fiyatı ise yazının yazıldığı sırada 0.1816 dolardır.

FIO token’ına olan talep ise şu nedenlerden dolayı artabilir:

  • Kullanıcılar FIO adreslerini ve domain’lerini kayıt etmek ve işlem ücretlerini ödemek için FIO token’a ihtiyaç duyar.
  • Kullanıcılar FIO Protokolünün geliştirilmesine katkıda bulunmak isteyebilir. Bu doğrultuda FIO coin de Blok Üreticilerine oy vermek için gereklidir.
  • FIO token sahipliği neticesinde cüzdanlardan ve borsalardan ödüller kazanılabilir.
  • Gelecekteki FIO Protokolü geliştirmelerinde yeni hizmet ücretleri olacaktır.

FIO coin geçmiş verilerine bakıldığında FIO Protokolü uzun vadede iyi bir yatırım seçeneği olarak görünmektedir. Token beş yıl içerisinde 0.63 dolara ulaşabilir. Bu da +%216 getiri elde edilmesi anlamına gelir.

FIO Coin Alınır Mı?

Topluluk aktif olarak yeni işlevler getirdiği ve temel özellikleri düzenli olarak güncellendiği için FIO token iyi bir yatırım olabilir.

Şeffaf blockchain mekanizması, sonunda kullanıcıların oy verme ve doğrulama sürecinin bir parçası olma arzusuna yol açabilir. Bunun için ise FIO coin gerekir.

FIO Protokolü son 12 aydır olumlu bir seyir izlemektedir. Bazıları, FIO token fiyatının yılda +%41’e kadar artabileceğini tahmin etmektedir. Bu, önümüzdeki beş yıl içinde +%200’ün üzerinde bir birikimle sonuçlanacaktır.

FIO Protokolü (FIO) token’ı Binance, Gate.io, BitMart, Hoo.com ve Bithumb Global gibi popüler kripto para borsalarında listelenmiştir.

FIO Protokolünün Maksimum Arzı Nedir?

FIO Protokolünün maksimum arzı 1 milyar token’dır. 2021 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda 350 milyondan fazla FIO token’ı dolaşıma girmiştir.

FIO Protokolü İyi Bir Yatırım Mı?

Herhangi bir kripto paranın yatırım analizinde olduğu gibi %100 doğru bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Ancak son aylardaki yükseliş eğilimi göz önüne alındığında FIO Protokolü, FIO topluluğuna katılmak isteyenler için iyi bir yatırım aracı olarak görülmektedir.

FIO Zinciri, şeffaf ve anlaşılması kolay bir mekanizmaya sahiptir. Kripto para alanına da gerçekten katkı sağlamaktadır. Ağ ayrıca kripto para meraklılarını protokolü daha da geliştirmeye katılmaya teşvik etmektedir. Her zaman olduğu gibi herhangi bir blockchain ve kripto para projesine yatırım yapmadan önce en son çıkan haberleri gözlemlemenizi ve kendi araştırmanızı yapmanızı öneririz.

Türkiye’deki en iyi kripto para platformları | Mart 2024

Trusted

Sorumluluk Reddi

Sorumluluk Reddi: Trust Project yönergelerine uygun olarak bu web sayfasındaki eğitim içeriği, iyi niyetle ve yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır. BeInCrypto yüksek kalitede bilgi sağlamaya, derinlemesine araştırma yapmaya ve okuyucular için bilgilendirici içerik oluşturmaya öncelik verir. Ortaklar, şirketi makalelerdeki yerleşimler için komisyonlarla ödüllendirebilir. Ancak bu komisyonlar tarafsız, dürüst ve yardımcı içerik oluşturma sürecini etkilemez. Bu bilgilere dayanarak okuyucu tarafından gerçekleştirilen herhangi bir işlemin riski kesinlikle okuyucunun kendisine aittir.

d5befed13dbe8576a52cefa7288535d4?s=120&d=wp_user_avatar&r=g
Iulia Vasile
Iulia is a computer science engineer. She's been a crypto writer since 2017. Iulia blogs about technology, blockchain and travelling. Her goal is to see and travel as much as possible and then tell the world about the beautiful things she experiences.
READ FULL BIO
Sponsor
Sponsor