Daha fazla görüntüle

Ethereum (ETH) Nasıl Stake Edilir?

7 mins
yazar Iulia Vasile
Çevrildi Hasan Coşkun

Çoğu kripto para yatırımcısının merak ettiği önemli bir husus vardır: Ethereum nasıl stake edilir, ETH ile pasif gelir elde etmek mümkün müdür? İşte bu yazıda size bu soruların cevapları detaylarıyla birlikte verilecektir. En güvenilir Ethereum staking yöntemlerini anlattıktan sonra bu ağa katkıda bulunanların farklı ödüller kazanma seçeneklerine de kısaca değinilecektir.

BeInCrypto Telegram Trading Topluluğuna katılın: Kripto para projeleri ve NFT’leri tartışın, alternatif kripto para platformları hakkındaki incelemeleri okuyun. PRO trader ve uzmanlarımızdan tüm sorularınıza yanıtlar alın!

BeInCrypto Telegram — Şimdi Katıl!

Ethereum Neden Bu Kadar Popüler?

Ethereum blockchain’i bu kadar popüler yapan aslında sahip olduğu orjinal akıllı kontratlarıdır. Bu akıllı kontratlar kısaca kendilerine gönderilen işlemleri algılayıp belirli bir kodu aktif hale getirerek çalıştırmaya yarayan kısa programlardan oluşmaktadır. Geliştiriciler için bu akıllı kontratlar ile blockchain üzerinde dApp’ler oluşturma imkanı verilmekte iken aynı zamanda kripto para cüzdanları üzerinde de coin stake etme şansı tanınmaktadır.

2015 yılında piyasaya sürülen Ethereum da tıpkı Bitcoin’in kullandığı PoW modeli ile çalışmaktadır.

Poof-of-Work (PoW) modelini blockchain üzerinde verimli çalıştırabilmek için çok ciddi seviyede hesaplama gücüne ve yine ciddi oranda enerji tüketimine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ne yazık ki, Ethereum üzerinde oluşturulan birçok merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) ve token’lar için bu durum pek olası değildir.

Ağ içerisinde PoW modeli kullanılırken saniyede yalnızca 15 işlem gerçekleştirilmekte ve bunların her biri için de genel olarak yüksek gaz ücretleri talep edilmektedir. Bu sorunlar artık platformun ölçeklendirilmesini imkansız hale getirmiştir. Bunun bir sonucu olarak ise, platformun ücretlerini karşılayamayan yeni dApp’ler adına, yeni alternatifler aranmaya başlanmıştır.

Akıllı kontratlar ile blockchain üzerinde şeffaf işlem ve otomasyon imkanı sunuluyor olması, Ethereum’u yaygın kullanılan bir ağ haline getirmiştir.

Ancak Ethereum kurucuları 2022 yılı içerisinde bir Proof-of-Stake (PoS) modeline geçmeyi planlamaktadır. ETH 2.0 güncellemesine yardımcı olması adına 2021 yılı içerisinde bu doğrultuda birçok iyileştirme yapılmıştır. Bunlar, kullanıcıların platformdaki işlemleri doğrulamasına ve bu sayede Ethereum fonlarını stake etmelerini mümkün hale getirecektir.

ETH 2.0 Güncellemesi Nedir?

ethereum nasıl stake edilir

Ethereum 2.0 veya basitçe Eth2 olarak da bilinen ETH 2.0 güncellemesi, PoW modelinden PoS modeline geçişi sonrasında artık Ethereum’un en yeni sürümü olacaktır. Güncelleme sonrası işlem hızları artarken işlem maliyetleri de büyük ölçüde düşecek ve saniyede neredeyse 100.000 işlem kapasitesine ulaşılacaktır.

Öte yandan güncelleme ile işlemleri doğrulamak için gereken toplam enerji tüketimi de %99.95 oranında azalmış olacaktır. Bir PoS doğrulayıcı node’unu çalıştırabilmek için minimum donanım özellikleri yeterli olacaktır. Bu da bir kripto para madencisini çalıştırmaktan çok daha ucuz maliyetli olacak demektir. Staking, herhangi bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayardan bile kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir.

Ethereum’un 2.0 versiyonu eskiye nazaran daha az ekipman ve teknik bilgi gerektirdiği için node’larına çok daha fazla sayıda doğrulayıcı çekecektir. Güncelleme tamamlandıktan sonra, kripto para piyasasında bulunan en çevre dostu blockchain platformları arasına artık ETH de katılmış olacaktır.

Ethereum, PoS modeli ile birlikte artık paralel zincirlere işlem ve data paylaşımı yaparak sharding denilen özellikle işlem yükünden kurtulacaktır. Sistemin toplu işlem tekniği (batching technique) yanında zincir dışı toplamı olan rollup’ları da dağıtması beklenmektedir.

Ethereum’un PoS modeline geçmesiyle kripto para madencilerinin yerini artık Ethereum staker’ları alacak ve merkeziyetsizliğe bu sayede katkı sağlanacaktır. PoS modeli kullanan diğer blockchain’lerde olduğu gibi ETH 2.0 güncellemesi ile de kullanıcıların fonlarını stake etmelerine ve bu sayede pasif gelirler elde etmelerine imkan tanınacaktır.

Ethereum (ETH) staking ile yatırımcılara %5 APY (yıllık yüzde getirisi) oranlı bir ödüllendirilme yapılması beklenmektedir. ETH 2.0 ödülleri, stake edilen toplam miktara ve blockchain’deki doğrulayıcı sayısına bağlı olacaktır.

Ethereum Staking’in Avantajları

Ethereum staking’in ağa sağlayacağı en önemli avantajı doğrulayıcılara ETH ödülleri dağıtılacağı için ağa daha fazla katılımcı çekecek olmasıdır.

Peki neden Ethereum stake etmeliyim diyorsanız, bir de şu avantajlara göz atmak için biraz zaman ayırın:

  • Pasif gelir kazanabilir,
  • Doğrulayıcı olarak ağda görev alarak merkeziyetsizliğe katkı sağlayabilir,
  • Yatırıcımlar, kendilerine ait node’ları çalıştırma imkanı bulabilir,
  • Daha küçük yatırımcıların fonlarını kripto para borsalarında veya çeşitli diğer uygulamalar üzerinden de stake edebilme imkanı vardır.

Ethereum Staking’in Dezavantajları

Kripto para stake etmek genellikle bir risk oluşturmamaktadır. Stake ettiğiniz coin’leriniz güvenle tutulmaktadır ve bunların kaybolma olasılığı bulunmamaktadır.

Eğer Ethereum stake etmek istiyorsanız, birçok blockchain ağında da olduğu gibi, bu ağın bazı dezavantajları olduğunu bilmeniz gerekir. Bunlar:

  • Ethereum ağında doğrulayıcı olabilmenin birtakım gereklilikleri bulunmaktadır. Bunlardan biri olan başlangıçta en az 32 ETH’ye sahip olmanız gerekmesi oldukça önemli bir taleptir. Eğer henüz yeterince ETH’ye sahip değilseniz bunun sizin için büyük bir maliyeti olacağını unutmamanız gerekir. Neyse ki, fonları ne olursa olsun tüm yatırımcıların dahil olabileceği birtakım staking opsiyonları da bulunmaktadır.
  • Ethereum fonlarınız staking sırasında kilitlenecektir. Eğer ağın bir doğrulayıcısı olmayı düşünüyorsanız, paranızın iki yıla kadar kilitli kalmasını göze almanız gerekecektir (ETH 2.0 için tüm güncellemeler tamamlanana kadar).
  • Slashing: ETH 2.0, ağ saldırılarını önleyebilmek için bazı özel kurallara sahiptir. Kurallar, doğrulayıcı tarafından ihlal edilirse o doğrulayıcı cezalandırılacak ve hatta sistem dışı bırakılacaktır. Slashing, doğrulayıcının sahip olduğu staking miktarının bir kısmının ceza olarak alınması demektir. Bu durum yalnızca kasıtlı olarak yanlış davranan doğrulayıcıları etkileyecektir.

Staking kurallarına sadık ve Ethereum ağına dürüst bir şekilde katkı sağlayan katılımcıların bu tür riskleri düşünmesine gerek yoktur. Dolayısıyla bu tür katılımcılar Ethereum stake etmekten asla vazgeçmemelidir.

Ethereum Nasıl Stake Edilir?

Bugün Ethereum staking, neredeyse her yatırımcı için kolaylıkla yapılabilir bir işlemdir. Ethereum ağında bir doğrulayıcı olmak için ister staking hizmetini isterseniz de direkt kripto para borsanızdaki hesabınızı kullanarak Ethereum stake etmeniz mümkündür.

Şayet Ethereum stake etmeyi düşünüyorsanız size en fazla pasif gelir sağlayacak yöntem kesinlikle bir doğrulayıcı olmaktır. Ancak doğrulayıcı olmak biraz karmaşıktır. Doğrulayıcı olabilmeniz için öncelikle en az 32 ETH’ye sahip olmalısınız gerekmektedir. Fakat platform, tüm yatırımcıları ağın bir parçası olmaya yine de davet etmektedir.

Sahip olduğunuz toplam fon 32 ETH’den az bile olsa, staking havuzlarını kullanarak Ethereum stake etmeniz ve bu sayede ödüller kazanmanız mümkündür. Popüler kripto para borsaları gibi diğer kuruluşlar tarafından kurulan stake havuzlarını da bu kapsamda kullanmanız elbette mümkün olacaktır.

Ethereum Stake Havuzları

32 ETH’den daha az fona sahip yatırıcımların stake havuzlarına katılım göstererek Ethereum stake etmeleri mümkündür.

Peki bu stake havuzlarında Ethereum staking nasıl gerçekleşmekte buna bakalım.

Stake havuz üyeleri, stake edilen ETH miktarıyla doğru orantılı olarak stake ödülleri kazanmaktadır. Bu kapsamda stake havuzlarını güvenli, şeffaf ve merkeziyetsiz tutabilmek için de akıllı kontratlar kullanılmaktadır.

Stake havuzları katılımcılarından katılım payı talep etmektedir. Ayrıca bazı stake havuzlarında da staking için gereken minimum ETH miktarı vardır. ETH stake ederken fonunuz kilitlenecektir. Çoğu stake havuzu bunun için size token vermektedir. Bu token’lar ERC-20 token’larıdır ve yield farming ya da borç verme amaçlı kullanılabilmektedir.

Ethereum Ağında Doğrulayıcı Olmak

ETH 2.0 versiyonunda kendinize ait bir doğrulayıcı node’u çalıştırmak pasif gelir elde etmenin en kazançlı yollarından biridir. Ancak bu yöntem size biraz pahalıya mal olacaktır. Ayrıca bir miktar teknik bilgiye de sahip olmanızı gerektireceği için yeni başlayanları bir hayli zorlayacaktır.

Eğer Ethereum ağında bir doğrulayıcı olmayı istiyor ve bunun için de gerekli minimum fona (32 ETH) sahip iseniz, Ethereum launchpad sayfasında yer alan adımları sırasıyla takip etmeniz halinde bunu gerçekleştirmeniz mümkündür.

ethereum nasıl stake edilir

Başlamadan önce ağın tüm koşullarını okumanız ve kabul etmeniz gerekmektedir.

ETH staking

32 ETH depozitosu olması daha fazla yatırımcının doğrulayıcı olmasını engellemektedir. Ethereum depozitoları, ana ağ Beacon Chain ile birleşene kadar, kilitli bir şekilde ağda tutulacaktır. Bu birleşmenin 2022 yılında tamamlanacağı tahmin edilmektedir.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer koşul ise çalışma süresi taahhüdü bulunuyor olmasıdır. Bir doğrulayıcı olarak Ethereum ağında iseniz çevrimiçi olmanız ve güncel kalmanız tamamen sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Bunlar yapılmadığı takdirde ise birtakım cezalara maruz kalınacaktır.

Tüm bu koşulları kabul ettikten sonra, node’unuzu kurabilmeniz için, ETH1 ve ETH2 client’lerini seçmeniz mümkündür.

ethereum nasıl stake edilir
staking rehberi

Bunun ardından, oluşturmak istediğiniz anahtar çiftleri için doğrulayıcı sayısını onaylamanız gerekmektedir. Her bir doğrulayıcı için de depozito olarak 32 ETH gerekecektir.

ethereum nasıl stake edilir

Komut satırı arayüz uygulamasının (the command line interface app) nasıl kurulacağına dair bazı talimatlar alınacaktır. Talimatları takip ettikten sonra uygulamayı başarıyla kurduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun için sizden deposit_data.json dosyasını göndermeniz talep edilecektir.

Son olarak, doğrulayıcı için gerekli fona sahip olan bir kripto para cüzdanını bağlamanız gerekmektedir.Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra artık ETH2 işlemlerini doğrulamaya ve ödülleri toplamaya hazır olunacaktır.

Binance’de Ethereum Stake Etmek

Eğer doğrulayıcı node’u oluşturmaya yetecek kadar fonunuz varsa, Binance veya Kraken kripto para borsalarını veya benzerlerini kullanarak ETH stake etmeniz mümkündür.

Bu rehberde size, Binance üzerinden yapılacak ETH staking sayesinde pasif gelir elde etmenin ne kadar kolay olduğu anlatılacaktır.

Binance kripto para borsasında ETH stake etmeniz halinde 2 yıla kadar sürebilen shard zincirinin başlatılmasına kadar fonlarınızı kullanmanıza izin verilmeyecektir. Ancak Binance buna karşılık staker’ları 1’e 1 oranındaki BETH token’ları ile ödüllendirecektir. Binance’de stake etmeye başlayabilmek için minimum ETH miktarı aranmamaktadır. Ancak daha fazla yatırımcının Ethereum stake etmeye başlaması halinde APY (Yıllık yüzde getirisi) oranının yavaş yavaş azaldığı bilinmesi gerekir.

Binance üzerinden Ethereum staking’e başlayabilmeniz için öncelikle bir Binance hesabınızın olması ve içinde de ETH fonlarının olması gerekmektedir. Hemen ardından Binance’de Ethereum stake etmeye başlamanız mümkün olacaktır.

Ethereum 2.0 için oluşturulan Binance stake havuzuna katılmak istiyorsanız, Binance Staking’i ziyaret ediniz.

binance staking

Ethereum stake etmeye hemen başlayabilirsiniz.

binance staking eth

Binance’in diğer hizmetlerinin aksine, ETH stake etmek için sizden herhangi bir hizmet ücreti talep edilmeyecektir.

Ethereum Stake Etmeye Değer Mi?

Artık Ethereum nasıl stake edilir sorusunun cevabını öğrendiğinize göre, buna gerçekten değip değmediğini merak ediyor olmalısınızdır. Bu sorunun cevabı seçeceğiniz staking yöntemine ve sahip olduğunuz ETH fonuna bağlı olacaktır. Staking için kripto para cüzdanında ne kadar fazla Ethereum varsa o kadar fazla miktarda ödüllendirme yapılacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ethereum stake etmeye değer mi?

Ethereum stake ederek ne kadar kazanabilirsiniz?

Staking için Kaç Ethereum Gereklidir?

Ethereum Staking Ne Sağlar?

ETH Nerede Stake Edilir?

Türkiye’deki en iyi kripto para platformları | Nisan 2024

Trusted

Sorumluluk Reddi

Sorumluluk Reddi: Trust Project yönergelerine uygun olarak bu web sayfasındaki eğitim içeriği, iyi niyetle ve yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır. BeInCrypto yüksek kalitede bilgi sağlamaya, derinlemesine araştırma yapmaya ve okuyucular için bilgilendirici içerik oluşturmaya öncelik verir. Ortaklar, şirketi makalelerdeki yerleşimler için komisyonlarla ödüllendirebilir. Ancak bu komisyonlar tarafsız, dürüst ve yardımcı içerik oluşturma sürecini etkilemez. Bu bilgilere dayanarak okuyucu tarafından gerçekleştirilen herhangi bir işlemin riski kesinlikle okuyucunun kendisine aittir.

hasan-coskun.png
Hasan Coşkun
Hasan Coşkun 2016 yılından itibaren kripto para alanında yatırımcı ve trader olarak yer alıyor. Kadir Has Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri ve Yeni Medya bölümünde eğitim görüyor. Eğitimi sırasında aldığı dersler arasında “Cryptocurrency and Blockchain” ve “Search Engines and Algorithm” gibi alanına yönelik spesifik dersler de bulunuyor. 2020 yılından itibaren BeInCrypto TR ekibinde Kripto Para Okulu editörü olarak yer alan isim; kripto para, blockchain teknolojisi ve dijital medya ile...
READ FULL BIO
Sponsor
Sponsor