Daha fazla görüntüle

İstanbul’da Kripto Para Madenciliği Operasyonu

2 mins

KISACA

  • Kripto para sektöründe madencilik, ilgi gören ve yatırımcıları çeken bir alana sahip.
  • Mining yaparken, yeterli donanıma ve altyapıya sahip olmak kadar yasal mevzuatlara uygun çalışma gerçekleştirmek de gerekiyor.
  • İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 20 Eylül’de yapılan operasyonla kripto para madenciliğinde kullanılan 73 cihaza el koyduğunu duyurdu.
  • promo

İstanbul’da 157 Cihaz Ele Geçirildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılığın önlenmesine yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında, 20 Eylül’de yapılan operasyonla, kripto para madenciliğinde kullanılan 73 cihaza el koyduğunu duyurdu. Şube müdürlüğü, Fatih’te bir iş hanında bulunan depodaki kripto para madenciliği cihazlarının yurda yasa dışı yollardan getirildiğini tespit etti. Piyasa değeri 580 bin lira olduğu belirtilen cihazlara el konulurken, 1 kişiye ise Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet suçundan işlem yapıldı.

Yürütülen soruşturma kapsamında, kripto para madenciliğine yönelik operasyonlarını derinleştiren polis, aynı tarihte Ataşehir’de bir adrese daha baskın düzenledi ve madencilik cihazlarının Uzak Doğu ülkelerinden kaçak yollarla getirildiğini tespit etti.

Gerçekleştirilen ikinci operasyon ile polis, yurda kaçak yollarla getirilen ve kripto para madenciliğinde kullanılan 84 cihaza daha el koydu. Her iki operasyonda toplam 157 cihaza el konulduğu bildirildi. Mining cihazlarının piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon 256 bin lirayı bulduğu ifade ediliyor.

Kripto para

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir? 

Kripto para madenciliği, en kısa tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek coin ve token transfer işlemlerini onaylamasıdır. Cihaz sahipleri, bu onaylama sonucunda yeni üretilen coin ile ödüllendiriliyor. Teorik olarak, bir bilgisayara ve ‌internete sahip olan herkes madencilik yapabilmektedir.

Borsalarda veya cüzdanlar arasında yapılan transferler, blockchain onaylanmadan önce bir işlem havuzuna (mempool) aktarılır. Ardından, bu işlemler bir araya getirilerek bir blok oluşturulur. Bu bloklar, ağa bağlı cihazlar tarafından doğrulanarak onaylandıktan sonra blockchaine yazılır. Kısacası; mining, transfer işlemlerini doğrular, onaylar ve blockchainin bir kopyasını saklar.

Ödül Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Kripto para madenciliği yapmanın şu an pek çok yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler; karlılık, maliyet ve zorluk bakımından ayrışıyor. Yatırımcıların seçmiş olduğu madencilik türüne, coine ve fiyatlara bağlı olarak, kar-zaman ilişkisi değişim gösteriyor. Bir donanım satın alıp maliyetini çıkartması veya bulut madenciliği için ödenen ücretlerin karşılığını vermesi için belirli bir süre beklemek gerekiyor.

Çoğu zaman, işlemci gücü arttıkça gelir elde etme ihtimali artacağı düşünülüyor. Ancak elektrik tüketimi paralel olarak artış gösteriyor. Dahası, cihaz sayısı arttıkça, bir arada çalıştırmak ve bu cihazları soğutmak giderek zorlaşıyor. Sonuç olarak, coin ve token madenciliği yapılan cihaz sayısı arttıkça, cihazları kontrol etmek ve bakımlarını yapmak için harcanan zaman da artış gösteriyor.

Bitcoin Madenciliği Geliri

Yani, coin madenciliğinden kazanç elde edebilmek için hesaplanması gereken çokça değişken bulunuyor. Özellikle İş Kanıtı (Proof of Work) madenciliği yaparken, zorluk seviyesi arttıkça gelirlerin düşeceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. İş kanıtı madenciliğinde, geliri korumak için düzenli olarak güncel donanım yatırımları yapmak ve performansları azalan cihazları yenilemek gerekiyor.

Kripto para madenciliği ya da kısa adıyla mining yaparken, yeterli donanıma ve altyapıya sahip olmak gerekiyor. Ancak çok daha önemlisi, yasal mevzuatlara uygun iş pozisyonları geliştirmek gerekiyor. Eğer madenciliğini yapmak istediğiniz bir coin varsa, bulunduğunuz ülkenin yasal düzenlemelerini takip etmeniz önem arz ediyor. Aksi durumlarda, yatırımcıların yaptığı yüksek donanım harcamaları ve elektrik giderleri, zarar hanelerine yazılabilir ve başları yasalar ile derde girebilir.

Türkiye’deki en iyi kripto para platformları | Mart 2024

Trusted

Sorumluluk Reddi

Sorumluluk Reddi: Trust Project yönergelerine uygun olarak BeInCrypto, haberlerde tarafsız ve şeffaf raporları garanti eder. Bu haber makalesi doğru ve güncel bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ancak okuyucuların bu içeriğe dayalı herhangi bir karar vermeden önce tüm bilgileri bağımsız olarak doğrulamaları ve bir profesyonele danışmaları tavsiye edilir.

2021-09-23-13.04.47.jpg
Abdurrahman Açar
Abdurrahman Açar; TED Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Ek dal olarak, İletişim ve Eleştirel Medya Çalışmaları'nı tamamladı. Bir süre bankacılık ve finans üzerine eğitim aldı. Aynı dönem TEDU Trade and Research Center’da çalıştı. Şu anda Asya Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans yapmaktadır. Kendisinin özel ilgi alanı kripto para piyasaları ve finansman üzerinedir.
READ FULL BIO
Sponsor
Sponsor